Mediteranka

Vaša Košarica

Košara je prazna

Valuta

Taxi Booking

taxibooking

Japanska sofora

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
sofora sofora

45.00 HRK
Količina:

Sophora japonica (Styphnolobium japonicum sin. Sophora japonica) relativno je rijetka biljka na području Hrvatske. Ovoj biljci ne odgovara kontinentalna klima RH, dok se dosta teško i razmnožava. Japanska sofora (koje je često sin. 'Pendula') je listopadno uglavnom omanje stablo. List sofore je sličan bagremovom (ili glicinije) dok postoji mnogo vrsta sofore, ali i kultivara. Svakako je najatraktivniji i najpoznatiji navedeni kultivar Sophora japonica 'Pendula' - koji se naziv koristi i za tipičnu vrstu. Sofora cvjeta, a neke vrste imaju prekrasne najčešće žute ili ljubičaste cvjetove.

Sofora ima podrijetlo iz sjeverne Amerike, a danas se uzgaja diljem svijeta kao hortikulturna vrsta. Tipična vrsta japanske sofore naraste i do 20-25 m visoko. Krošnja je okruglasta, izbojci su tamnozeleni, bez sjaja, goli i rebrasti, zadebljali lisni jastuci izbojku daju kvrgav izgled. Pupovi su vrlo sitni i zaobljeni, tupi, nalaze se skriveni iznad lisnog ožiljka, obično po nekoliko zajedno. Sofora je autohtona biljka u Sjevernoj Americi, ali i u Kini i Koreji. Tipičnu vrstu vole uzgajati pčelari budući da je vrlo medonosna biljka. Odlično podnosi orezivanje i dosta lagano se može održati oblik koji se želi. Sofora obilno cvjeta početkom rujna, a cvijet je bijelo-žute boje, ovalni i vrlo ugodnog mirisa. Tipična vrsta zahtjeva minimalna održavanja pa je se često može naći u alejama naših gradova.

Sofora se odlično razmnožava iz sjemena, a teže iz reznica. Nakon cvatnje sjeme zna ostati do kasno u zimu na stablu, a kada je jaka zima naredne godine često ne cvjeta.

Ponuda:

50 sjemenki

Pročitano 16816 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 26 Siječanj 2016 12:22
45.00 HRK
Količina:
FaLang translation system by Faboba